Færøsk Birkes

Lækker og luftige morgen birkes af bløddej.

Dej

  • 3 deciliter mælk
  • 50 g gær
  • 450 g hvedemel
  • 1 æg
  • 1 teske salt
  • 3 teske sukker
  • 75 gram smør

Pynt

  • 1 æg

  • Lidt mælk
  • Birkes

Sådan gør du

  1. Lav dejen i en røremaskine.
  2. Kom den lune mælk i rørskålen og smuldre gæren i. Brug dejkrogen, og rør gæren ud.
  3. Tilsæt alt hvedemelet og ægget og ælt videre ved lav hastighed.
  4. Tilsæt salt, sukker og det bløde smør (smør må ikke være smeltet men stuetemperatur).
  5. Ælt dejen ved middel hastighed i ca. 10 min. Dejen kan føles lidt tynd, men sådan skal den være. Bliver mere fast under æltningen.
  6. Tag dejen ud på et mel drysset bord og fold den sammen, inden den kommes i en skål.
  7. Overdæk med husholdningsfilm og lad den hæve i 20 min.
  8. Tag dejen ud og del i 12 lige stor stykker. Den skal ikke æltes yderligere. Form 12 Færøsk Birkes, gerne lidt firkantede.
  9. Stil dem på en bageplade med bagepapir. Pensel med sammenpisket æg og lidt mælk og drys med birkes.
  10. Læg en bradepande omvendt ovenpå bagepladen, så bollerne er lukket helt inde. Lad dem hæve i 30 min.
  11. Bag derefter bollerne ved 220°C over- og undervarme (ikke varmluft) i ca. 12 min. Pas på de ikke bliver for mørke.

Bollerne kan fryses ned i fryseposer. Når de skal bruges skyl dem kort under den kolde hane og lunes i ovnen ved 175°C.

print