Færøsk Birkes
Lækker og luftige morgen birkes af bløddej.
Dej
- 3 deciliter mælk
- 50 g gær
- 450 g hvedemel
- 1 æg
- 1 teske salt
- 3 teske sukker
- 75 gram smør
Pynt
1 æg
- Lidt mælk
- Birkes
Sådan gør du
- Lav dejen i en røremaskine.
- Kom den lune mælk i rørskålen og smuldre gæren i. Brug dejkrogen, og rør gæren ud.
- Tilsæt alt hvedemelet og ægget og ælt videre ved lav hastighed.
- Tilsæt salt, sukker og det bløde smør (smør må ikke være smeltet men stuetemperatur).
- Ælt dejen ved middel hastighed i ca. 10 min. Dejen kan føles lidt tynd, men sådan skal den være. Bliver mere fast under æltningen.
- Tag dejen ud på et mel drysset bord og fold den sammen, inden den kommes i en skål.
- Overdæk med husholdningsfilm og lad den hæve i 20 min.
- Tag dejen ud og del i 12 lige stor stykker. Den skal ikke æltes yderligere. Form 12 Færøsk Birkes, gerne lidt firkantede.
- Stil dem på en bageplade med bagepapir. Pensel med sammenpisket æg og lidt mælk og drys med birkes.
- Læg en bradepande omvendt ovenpå bagepladen, så bollerne er lukket helt inde. Lad dem hæve i 30 min.
- Bag derefter bollerne ved 220°C over- og undervarme (ikke varmluft) i ca. 12 min. Pas på de ikke bliver for mørke.
Bollerne kan fryses ned i fryseposer. Når de skal bruges skyl dem kort under den kolde hane og lunes i ovnen ved 175°C.