Du har sikker haft svært ved at vælge dit først digital kamera, så det at vælge linser kan være lige så skræmmende.

Linser er nok den vigtigste del af dit kamera set-up. Mange fotografer foretrækker at skyde med et okay kamera og en stor linse, end et stor kamera med okay linse. Men at kende betydningen af godt glas er én ting, det er noget andet at vide, hvad linse vil give dig den kreative frihed til at fange de fotos, du så inderligt ønsker dig.

Til de uindviede, linser er et forvirrende rør af glas med tal og forvirrende forkortelser trykt på siden. Forhåbentlig vil denne guide hjælpe dig med at forstå hvilke objektiver kan bruges til hvad.

Den lange samling af bogstaver og tal på siden af en linse tønde kan fortælle dig alle mulige ting om linsen. Men de oplysninger, som du nok skal være mest opmærksomhed på, er detaljerne om brændvidden, maksimal blændeåbning, linse mount og format type.

Brændvidde

Brændvidde udtrykkes i mm og en jo højere tal betyder en større zoom, mens et lavere tal betyder linsen kan anvendes til bredere skud. Som en grov henvisning, ser det menneskelige øje det der svarer til 30-50 mm på et full frame kamera. Tal lavere end 30-50 mm vil tage i en større visning end du naturligvis ser, mens højere tal betyder fokus vil være på et mindre aspekt af din opfattelse.

Hvis objektivet har en brændviddeområde med to numre (lad os sige 24-80 mm) dette betyder det er en zoom og er i stand til at zoome. Men hvis der er en enkelt brændvidde nummer (50 mm f.eks) er det et førsteklasses objektiv, som tager i mere eller mindre af den opfattelse kræver, at du komme tættere på eller længere væk fra motivet. Traditionelt har primtal blevet anset for at være optisk overlegne zoomer, fordi afvejninger skal foretages, når der fremstilles zoomobjektiver. Men det er ikke til at sige, at nogle zoomer ikke er bedre end nogle prime objektiver.

Maksimal blænde

Maximum Aperture er vist i en række måder, men om det er f / 2.8 F2.8 eller 1: 2,8, det hele betyder det samme og henviser til den maksimale mængde lys, som linsen kan samle. Linser med større maksimale åbninger (lidt forvirrende det er dem med lavere tal) er i stand til at indsamle mere lys.

Som F1.8 linse er i stand til at bruge mere lys end en F4 linse. Det betyder at det kan anvendes i lavere-lys situationer uden at skulle bruge en flash, og det er i stand til at producere en fladere dybdeskarphed (den del af billede, der er skarpt) som vist nedenfor.

Nogle zoomobjektiver har en variabel maksimal blændeåbning det betyder, at det skifter afhængigt af brændvidden. Så mens en 18-200 mm F3.5-5.6 objektiv ville have en maksimal blændeåbning på F3.5 på 18 mm, ville det være F5.6 ved den tid du zoomet til 200 mm.

Forskellige typer af linse

Linser er generelt kategoriseret efter deres brændvidde eller specifik funktion. Nedenfor kan du se et par af de mest almindelige typer af linser.

Normale/standard

Som navnet antyder, normale eller standard linser er alsidige linser, som kan bruges til næsten alle former for fotografering, gaden, dokumentar, landskab eller portræt. Fordi normale/standard linser har tendens til en hurtigere maksimale åbning, det giver dig mulighed for at skyde med en fladere dybdeskarphed og i lavere lys.

Canon EFS 18-135 mm 0.39/1.3ft lense

Teleobjektiver

Teleobjektiver er dem med en brændvidde på over 70 mm, selvom mange mennesker vil hævde, at “sande” teleobjektiver er dem, der overstiger 135 mm. De fokuserer på et meget snævrere synsfelt end andre linser, hvilket betyder, at de er gode til at fokusere på på specifikke detaljer. De er generelt større og tungere end almindelig lincer.

Ud over at blive brugt til at fotografere motiver, du ikke kan (eller ikke ønsker at) komme tæt på – ligesom sport eller dyreliv – teleobjektiver kan bruges til at skyde portrætter og endda landskaber, hvor deres normalisering af relative størrelse kan anvendes til at give en fornemmelse af skala.

Canon EFS 55-200 mm 0.85/2.8ft lense.

Makro

En af de mere specialiserede objektiver. Marco linser er teknisk dem, der er i stand til reproduktion nøgletal større end 1:1. Makro objektiver har typisk brændvidder et sted mellem 40-200 mm.

Makro linser har normalt fremragende billedskarphed, selvom det er værd at bemærke, at når man arbejder på kort afstand, så har billedet også en lille dybdeskarphed. Man kan ofte ender med et skud af et insekt, hvor kun en brøkdel af det er i fokus.

Selvom de normalt anvendes til close-up fotografering, kan makroobjektiver også være anvendelige til portrætter, takket være deres typiske skarphed og brændvidder.

Vidvinkelobjektiv

Typiske anvendes et vidvinkelobjektiver til landskab, arkitektur og indretning.

Canon EF 16-35 mm f / 2.8L II USM Ultra Wide Angle Lens. (Ikke ejet foto)

Størrelse, vægt og pris

Ekstreme brændvidder og større åbninger betyder større og tungere objektiver, sammen med større pris. Jeg er ikke selv i besidelse af de største og dyreste linser men til mit behov er det fint nok.

Andre producenter

Mens størstedelen af fotografer køber linser fra samme firma som deres kamera, er der en række andre producenter såsom Sigma, Tamron og Tokina som producerer objektiver til DSLR. Nogle af de nyere tredjeparts objektiver er så gode, hvis ikke bedre end Canon / Nikon / Sony modstykker. De er ofte også betydeligt billigere.

Eksempler på, hvad linse du skal købe til hvad

Nedenfor er en række typiske situationer, som fotografer ofte befinder sig i. For hvert eksempel, har jeg fremhævet et par linser, der ville være et godt valg for bestemte opstillinger uden det blæser budgettet.

Linse til hverdag og rejse-objektiv

Når du er på ferie eller rejser, har du sandsynligvis ikke et ønske om at slæbe flere objektiver og kameraer rundt med dig – medmindre du er den mest dedikerede fotograf.

Et all-dag eller rejse linse vil være en linse, der er let nok at bære rundt, men stadig tilbyder dig frihed til at indfange billeder fra landskaber til portrætter, og zoome ind på fjerne objekter. Eksempler på objektiver kunne være – Panasonic Lumix G Vario 14-140 mm f / 3.5-5.6, eller AF-S DX NIKKOR 18-200 mm f / 3.5-5.6G ED VR II, hvis en DX Nikon er dit DSLR.

Jeg ønsker at lave street fotografering

Street fotografering kan gøres med næsten enhver objektiv, selvom en 300 mm F2.8 kunne hæve et par øjenbryn fra dine motiver. Men en brændvidde på omkring 35-50 mm ofte ses som den ideelle til at indfange øjeblikket i byområder.

Medmindre du vil have alle dine motiver ser direkte på kameraet, du ville nok være bedst tjent med noget diskret. Det er også vigtigt, at street fotografering linser har en hurtig maksimal blænde for lavere lysforhold. Det betyder, at noget som Fuji XF 23 mm F1.4 R Lens ville være en stor markering. Sigma 35 mm F1.4 DG HSM er også blevet meget godt modtaget af mange DSLR gade fotografer.

Jeg kæmper med at fotografere mine børn der leger rundt i haven

Dette gælder især, hvis du forsøger at fotografere børnene der løber rundt i haven eller på sportspladsen.

Det betyder, at du har brug for noget med lidt mere rækkevidde, men sandsynligvis uden bulk og vægt, at en professionel linse ville bringe. Et zoomobjektiv vil tillade dig at holde dine billeder indrammet som du ønsker, mens motivet bevæger sig rundt foran dig. Så hvis du føler du bare har brug for nogle tilføjede rækkevidder er der, EF-S 55-250 mm f / 4-5.6 IS II som kunne få dig tættere på begivenhederne. Men hvis du ønsker lidt mere hastighed er denne Canon EF 70-200 mm f / 4L USM måske et valg.

Jeg ønsker at tage landskabsbilleder

Mens kit linser, som kommer med de fleste kameraer er overraskende gode til vidvinkelenden, kan du finde, at de ikke helt gå langt nok for nogle af de landskabelige billeder, du forsøger at tage. Så medmindre du er i stand til at bevæge dig baglæns, er du nødt til at bruge en ny linse.

Brændvidde er nøglen her, og du vil kun få nogle fantastiske landskabsbilleder, hvis du har en ultra vidvinkel linse. Du kan gå til enten et primtal eller et zoom, men de fleste mennesker i denne situation sandsynligvis vil være bedst tjent med en zoom. En linse som AF-S DX NIKKOR 10-24 mm f / 3,5-4,5G ED kunne være godt for APS-C Nikon skytter, mens Olympus 9-18 mm f / 4-5.6 ZUIKO ville gøre jobbet på Micro Four Thirds kameraer.

Jeg vil have en linse, der vil gøre mig bedre som fotograf

Efter et stykke tid, vil du måske opdage, at du simpelthen er vokset fra dit kit linse. Du opdager pludselig, at dine kreative ambitioner bliver større og dit kit forhindre dig i at tage de billeder, som du ønsker, selv om de er inden for dens brændvidde.

Dette er det ideelle tidspunkt at få dig en hurtig prime linse, og den gode nyhed er, at du ikke behøver at bruge en formue for at gøre det. Noget som en Nikon AF-S DX NIKKOR 35 mm f / 1,8 g eller Sony E 50mm f / 1.8 OSS vil betyde, at du kan lege med lavvandede dybder af feltet, og skyde i naturligt forhold, der ellers ville have krævet en flash . Fordi de er primtal, det betyder også, du har brug for at zoome med fødderne, hvilket igen vil betyde, at du bruger mere tid på at tænke over, hvordan du komponere billeder. Aldrig en dårlig ting.

Resumé

Som du har set, kan forskellige objektiver giver fotograferne den kreative frihed til at tage alle mulige billeder. Det er ingen underdrivelse at sige, at de er lige så vigtige, hvis ikke mere, end det kamera, du bruger. Det er derfor, det er sådan en skam at se fotografer købe kameraer med mulighed for at ændre linser og derefter aldrig gøre det.

Men at købe nye objektiver behøver ikke at betyde at bruge en formue. Vi har set, hvordan relativt billige primtal ligesom fiks-fifty (50 mm F1.8) kan ændre din fotografering for evigt. Der er også tusindvis af brugte linser, som vil arbejde lige så godt som nye derude.

Forhåbentlig har denne artikel ikke gjort at du føler dig tvunget til at købe flere og flere objektiver, da det ikke var formålet. Hvis du ikke er sikker på om du har brug for en ny linse, har du sandsynligvis det heller ikke. I stedet vil jeg håb, at dette har hjulpet dig med at forstå, hvad man skal kigge efter, når du føler, at dine nuværende linser forhindrer dig i at være den fotograf, du ønsker at være.

print